1. Ordning och reda
Kom alltid i tid, helst 10 minuter före alla samlingar (träning och match) så att barnen hinner skratta av sig och snacka klart innan vi kör igång. Grabbarna behöver äta något när de kommer hem från skolan - ökad kvalitet och fokus på träningarna.
2. Vila vid sjukdom
Om man är lite snorig eller har lite småont någonstans går det bra att träna ändå.
Feber och halsont = inte träna.
Är man skadad kan man komma ner och köra rehab vid sidan med hjälp av tränare. Kan man inte komma till träningen ska spelaren själv höra av sig till Emil eller Erik (ringa/smsa), vi slopar gästboken från och med nu. Detta för att spelarna ska vänja sig vid eget ansvar och för att det skapar mycket större tillit och förtroende mellan spelare och tränare.
3. Lär dig att vara publik
Som åskådare ska du alltid infinna dig på motsatt långsida som laget, det vill säga så långt ifrån tränarna och avbytarna som möjligt. Tjoa, hurra och uppmuntra gärna. Inga taktiska eller praktiska råd och utrop. Det sköter vi tränare. Heja på laget - inte bara ditt eget barn. Visa samma intresse för matchen även fast ditt barn för tillfället inte är inne på plan. Snacka aldrig nedsättande om någon spelare i något utav lagen. De är alla barn, precis som ditt. Respektera även domaren (ofta en ung person under utbildning) och motståndaren, samt deras föräldrar utan att tjafsa om någonting. Var öppen för att vara matchvärd vid hemmamatcher.
4. Grip in mot kränkningar
Hör du en annan förälder vid din sida bryta mot de ovanstående budorden - grip in och påminn om vad som gäller. Säg ifrån att du inte gillar nedsättande kommentarer.
5. Var en förebild
Ditt barn ser och hör dig. Det är inte bara vad du säger utan minst lika mycket hur du agerar, samt vad du utstrålar. Din negativitet kan lätt överföras på ditt barn - precis som din glädje och positiva attityd..
6. Uppskatta prestationen
Laget kanske satsar på att vinna. Tränare och spelare kan ha vissa mål. Men som publik bör du tona ner dina eventuella förväntningar och krav på resultat och vinna-vinna-vinna. Ge istället uttryck för att du ser och uppskattar själva prestationen och utvecklingen.
7. Håll kontakt med barnets ledare
Delta alltid i föräldramöten för att ta del av viktig information som rör laget. Kom gärna ner till träningen och prata om ni har tankar/funderingar. Meddela så fort som möjligt ifall ni har en aktivitet som krockar med match. Uteblivna svar tolkar vi att man inte kan spela. Var noga med att svara före deadline.
Dela med er av viktig information som är nödvändigt för oss att veta, något som har hänt i skolan eller hemma som vi inte ser.
Undvik dock att kontakta ledare i samma dag som du av någon anledning har blivit upprörd över något - t.ex. i samband med match. Håll dig till “24 timmarsregeln” - vänta med ledarkontakt till dagen efter. Det blir skönast så för alla parter.
8. Sätt inte upp några mål för ditt barns idrottande
Det är barnet som idrottar inte du (jo, kanske, men din egen fysiska rörelse får du sköta själv, bortom detta). Eventuella mätbara prestations- och resultatmål ska komma från barnet. Möjligen i samråd med tränare. Som förälder ska du inte kräva någonting från ditt barn bortsett från att alltid göra sitt bästa. Dina viktigaste uppgifter är att stimulera glädjen. Var positiv och sprid ständigt positiv energi.